Driver Intelligence Database

Alkalmazás

A Driver Intelligence Database az ellenőrzött és minősített kamionsofőrök fehérlistája. A DiDb alkalmazás online hozzáférést biztosít ehhez az adatbázishoz, amelynek segítségével még a fuvarindítás előtt ellenőrizhető a regisztrált sofőr

 • személyazonossága (személyes adatok és iratok alapján),
 • státusza (jóváhagyott, felfüggesztett vagy kitiltott),
 • minősítései (felhasználók által odaítélt).

Sofőrprofil

Személyazonosság (személyes adatok, nagy felbontású fénykép, személyes iratok érvényessége)
Minősítések (a felhasználók által odaítélt pontok és csillagok száma)

DiDb státusz 

A kamionsofőr DiDb státusza a tagságával kapcsolatos legfontosabb információ:

 • jóváhagyott » a kártyaellenőrzés pillanatáig a sofőr munkavégzésével kapcsolatban egyetlen egy kifogás sem merült fel a felhasználók részéről, azaz valamennyi rá bízott fuvarfeladatot megbízhatóan és sikeresen teljesített. A fuvarindítás a DiDb rendszerében engedélyezett.
   
 • felfüggesztett » figyelmeztetés, hogy a gépjárművezető munkavégzésével kapcsolatban valamelyik felhasználó kifogással élt, és a bejelentett incidensben a kamionsofőr részvétele még nem tisztázott. A fuvarindítás kizárólag a felhasználó saját felelősségére történhet.
   
 • tiltott » a sofőr DiDb kártyája törlésre került a következő okok valamelyike miatt: bizonyított részvétel egy felhasználó által jelentett incidensben; ellopott, vagy elvesztett kártya. Fuvarindítás a DiDb rendszerben soha többé nem lehetséges.

Helyi státusz

Adott telephelyre vonatkozó lokális információ, amely kizárólag azt jelzi, hogy a sofőr a telephely által támasztott speciális követelményeknek megfelel-e. Ez lehet egy különleges képesítés, tréning, jogosítvány vagy tanfolyam, elvárt DiDb minősítés (pl. minimum DiDb pontszám) vagy akár minimálisan megkövetelt szakmai tapasztalat.

 

 

További DiDb funkciók

Villámellenőrzés

A sofőr és/vagy a DiDb kártya fizikai jelenléte nélküli gyors státusz ellenőrzést tesz lehetővé, a sofőr születési idejének vagy DiDb kártyaszáma alapján.

A funkció előnye, hogy használatával ellenőrizhetővé válnak a gépjárművezetők részéről érkező állítások a regisztrációs folyamat megkezdésére, a DiDb kártya meglétére, valamint a DiDb státusz állapotára vonatkozóan, valamint a fuvarszervezés során egyértelműen látható, hogy adott sofőr adott napon – figyelembe véve a közvetített információkat – rakodhat-e vagy sem.

 

Incidens indítás

Amennyiben a fuvarfeladatot teljesítő kamionsofőr munkavégzésével kapcsolatban bármilyen kifogás merül fel, akkor a felhasználó – a DiDb fuvarszám vagy a DiDb kártyaszám alapján – incidenst indíthat a sofőr ellen.

Az online rendszernek köszönhetően az érintett sofőr DiDb státusza a bejelentéssel egyidejűleg azonnal „Felfüggesztetté” válik, amely valamennyi DiDb felhasználó számára egyértelmű jelzést ad arra vonatkozóan, hogy a rakodásra érkező sofőrrel szemben jelenleg egy kivizsgálás van folyamatban.

A sofőr érintettségét alátámasztó információk, adatok, bizonyítékok feltárása és SECTRAN felé történő bemutatása az incidenst indító felhasználó feladata. SECTRAN a benyújtott adatok alapján hozza meg a döntést a sofőr jövőbeli DiDb tagságára vonatkozóan.

Az incidens indítás során minden lényeges adat – úgy mint incidens helye, típusa, leírása, szállítmányozó/fuvarozó neve, jármű adatai, áru típusa, kár értéke stb. – megadható, valamint fotók, dokumentumok is feltölthetők annak érdekében, hogy minden egy helyről elérhető, látható legyen.

Az incidens indítás leggyakoribb okai:

 • fuvarfeladat teljesítése során keletkező áruhiány vagy árukár
 • árufuvarozásra vonatkozó biztonsági előírások megszegése
 • fuvarfeladattal kapcsolatos utasítások indokolatlan megszegése
 • közlekedési szabálysértések és bűncselekmények (különösen ittas vezetés, vezetési idő túllépése)

 

Incidens menedzsment

Ennek a funkciónak a legfőbb célja, hogy a felhasználó egy helyen összefoglalva hozzáférhessen valamennyi incidensével kapcsolatos releváns információhoz.

Minden adat szerkeszthető, szűrhető, riportolható.

A funkció elérését minden ügyfél jogosultsággal korlátozhatja, hogy csak azok a munkatársak láthassák ezeket az adatokat, akik valóban illetékesek.